Bahanbahan :
tepung pulut (pandaipandai korang agak nak makan bape orang)
Air (letak sedikit garam dalam air tu)
Pewarna ( kali ni aku gune 3 warna - hijau, pink, takde warna)
Gula Melaka
Kelapa parut (ambil kelapa putih je)
Garam (nak buat kuah die rase berlemak)
sehelai daun pandan
Barang die tak banyak kan? senang nak buat & senang nak cari bahanbahan die. next, cara.
- Ambil tepung. Gaulkan dengan air dalam satu bekas. Tapi, jangan buat doh tu lembik sangat tak keras sangat. kalau keras, tambah air ye :)
- then, bahagikan lah doh tadi dalam beberape bakas (depends bape banyak warne yang korang nak buat) .
- then, titiskan sedikit pewarna. ala, agakagak je. jangan letak sebotol sudah lah ye :) jangan lupe gaul sebati.
- Then, boleh lah gentel bulatbulat, then tekan kat bahagian tengah. jadilah bentuk mangkuk. hikhikhik. lagi satu, sambilsambil gentel ni, jangan lupe didihkan air. so, jimat mase :)
- bile air dah mendidih, masukkan tepung yang dah siap di gentel & di tekan tadi dalam air didih tadi. biarkan sampailah die timbul ye.
- bile dah timbul, angkat dan seelok eloknye letak dalam air sejuk. takdelah die kering & melekat.
Now, jom buat kuah die yang sangat lah memikat selera!
- Didihkan air. lepas dah didih tu, masukkan gula melaka bersama daun pandan. biarkan die cair. letak lah garam siket. biar ade rase berlemak siket.
- bile air tadi dah mendidih, buang daun pandan tu, pastu tambahkan kelapa parut. didih sampailah likat @ pekat :)
- Bila dah likat @ pekat + didih, masuk semua doh yang dah direndam dengan air panas & kacau sebati!
Yabeda beddu! dah siap! So, boleh lah try. kalau ade soalan @ tak jadi, boleh komen kat bawah ye :)
No comments:
Post a Comment