ResipiResipi : Puteri mandi

Hah! first resipi nie baru aje belaja dengan mama :) Desert: Puteri Mandi ! nama pon dah mengiurkan :D Idea nak buat puteri mandi ni tetibe je terkeluar once nampak gula melaka punye lah banyak dalam peti ais. so, harini, aku ingat nak shareshare siked lah resipi nie! mabeles :)

Bahanbahan : 

tepung pulut (pandaipandai korang agak nak makan bape orang)
Air (letak sedikit garam dalam air tu)
Pewarna ( kali ni aku gune 3 warna - hijau, pink, takde warna)
Gula Melaka
Kelapa parut (ambil kelapa putih je)
Garam (nak buat kuah die rase berlemak)
sehelai daun pandan

Barang die tak banyak kan? senang nak buat & senang nak cari bahanbahan die. next, cara.

 Caracara : 
  
  • Ambil tepung. Gaulkan dengan air dalam satu bekas. Tapi, jangan buat doh tu lembik sangat tak keras sangat. kalau keras, tambah air ye :)
  • then, bahagikan lah doh tadi dalam beberape bakas (depends bape banyak warne yang korang nak buat) . 
  • then, titiskan sedikit pewarna. ala, agakagak je. jangan letak sebotol sudah lah ye :) jangan lupe gaul sebati. 
  • Then, boleh lah gentel bulatbulat, then tekan kat bahagian tengah. jadilah bentuk mangkuk. hikhikhik. lagi satu, sambilsambil gentel ni, jangan lupe didihkan air. so, jimat mase :)




 
 
  • bile air dah mendidih, masukkan tepung yang dah siap di gentel & di tekan tadi dalam air didih tadi. biarkan sampailah die timbul ye.


  • bile dah timbul, angkat dan seelok eloknye letak dalam air sejuk. takdelah die kering & melekat.
 
 

Now, jom buat kuah die yang sangat lah memikat selera!

  • Didihkan air. lepas dah didih tu, masukkan gula melaka bersama daun pandan. biarkan die cair. letak lah garam siket. biar ade rase berlemak siket.
  • bile air tadi dah mendidih, buang daun pandan tu, pastu tambahkan kelapa parut. didih sampailah likat @ pekat :)
  • Bila dah likat @ pekat + didih, masuk semua doh yang dah direndam dengan air panas & kacau sebati!
 
 


Yabeda beddu! dah siap!  So, boleh lah try. kalau ade soalan @ tak jadi, boleh komen kat bawah ye :)









1 comment:

  1. Jemput follow segmen saya.

    http://penat-menaip.blogspot.com/2013/09/segmen-follow-me-by-salamah-ishak.html

    ReplyDelete